(No) Seating

Bankjes

 

Zitten is na kijken het belangrijkste werkwoord voor museumbezoekers. En als iemand de moeite zou nemen een enquete te houden, zouden we er ongetwijfeld achter komen, dat museumbezoekers het liefst zittend kijken. Ergens weten musea dat. Ik kan geen andere reden verzinnen waarom de horizonlijn van de gehangen werken ieder jaar met een centimeter wordt verlaagd, terwijl de lengte van de bevolking juist met een centimeter per jaar groeit.

Waarom willen museumbezoekers zittend kijken? Omdat de televisie hen heeft afgeleerd om staand te bezichtigen. Als ze dat toch moeten doen, zoals in het museum, dan worden ze erg moe. Je zou dus vermoeden dat musea barstensvol staan met stoelen, banken, sofa’s, krukken, poefjes, divans en slaapbanken.

Voor het geval u het nog niet zelf heeft ervaren: ik moet u teleurstellen. Bezoekers klagen steen en been over een tekort aan zitplaatsen in het museum. Maar museummedewerkers houden niet zo van meubilair op zaal. Ze vrezen dat er met losse stoelen wordt gesmeten en dat de sierlijke vormen van divans en sofa’s afleiden van de kunst. En slapen, vinden ze in het museum, doen de bezoekers maar thuis.

Als een fijnzinnige vorm van museaal sadisme worden overal wel stoelen neergezet waarop je niet mag zitten. Die herken je aan een verbodsdraadje gesponnen tussen de twee leuningen, vaak toegelicht met een driehoeksbordje op het zitvlak met daarop het overvloedige ‘niet op zitten’. Dat gebeurt met Rietveld (Centraal Museum) Louis Seize (alle historische musea) en straks, let op, ook met Maarten Baas’ aangebrande fauteuils.

Jarenlang was de beroemdste zetel waarop je niet mocht zitten de luie stoel van Archie Bunker in de Smithsonian Institution in Washington D.C. De fauteuil was de machtszetel in de zeer populaire sitcom All in the Family van waaruit de reactionaire pater familias Archie zijn dagen vulde met gekanker op de moderne wereld en het laffe pacistische hippiegedrag van zijn schoonzoon. Goed voor een stevige rij bezoekers, iedere dag weer.

De fijnste bank is die in de tapijtenzaal van het Zeeuws Museum in Middelburg. Van de architect Christian Kieckens. De bank is groot, 2 bij bijna 12 meter. Je mag er op zitten, liggen, met de hele familie, wat zeg ik, de hele straat, er kunnen wel honderd bezoekers op en er is zelfs al op gedanst.

Zo hoort het: als je het effect van iets vreest moet je overdrijven!